Hjemmelavet brombæreddike

Sambal oelek

Chilipasta til hele vinteren!

Chilipeber er frugten af en plante i natskyggefamilien, og den er i familie med både tomat og kartoffel. Den brændende og stærke smag i chili skyldes stoffet capsaicin. En chili er stærkest ved stilken, frø og frøvægge, og den er mildest i spidsen. En chili bliver ved med at være stærk selv om den steges eller koges. Chilier fra den samme plante kan variere temmelig meget i styrke, jeg har selv en plante, der har både helt milde chilier og så nogle temmelig stærke. Det er derfor altid godt lige at smage på et stykke af spidsen, inden man fylder i en ret. Chili kan være temmelig svær at dosere, og det er her, at jeg synes Sambal oelek kommer til sin ret, for her kan man dosere, som man vil.

Sambal oelek er en chilipasta fuld af smag, og den består primært af chili. Man kan som sagt dosere efter behov. Sambal oelek er noget af det nemmeste at lave og tager ingen tid. Du kan lave den mild eller meget stærk, det bestemmer du selv ved at komme de chilier i, med den styrke du bedst kan lide. Samtidig kan du bruge sambal oelek til rigtig mange ting. Den er rigtig god som supplement til chili con carne, i gryderetter, pasta sauce, dressing, oven på en pizza eller i en chilimayonnaise. Hvis man har gæster eller børn, der ikke kan lide det så stærk, kan den også sættes på bordet, så folk selv kan tage, hvad de vil have. Der skal normalt bruges røde chili, men jeg havde ikke nok røde, så der smuttede lige lidt grønne med.

 

Ingredienser:

400 g – chili efter smag

2 fed – hvidløg

1 lille – løg

2 spsk. – farin

2 spsk. – hvidvinseddike

½ dl. – vand

½ tsk. – salt

Tilberedning :

  1. Vask chilierne, fjern stilken og skær dem igennem. Tjek om de er rådne eller mugne indeni.
  2. Rens løg og hvidløg, del løget i både.
  3. Kør alle ingredienserne til en smidig pasta i en blender.
  4. Kom alt i en gryde og lad det simre 10 – 15 min.
  5. Smag til og hæld på skoldede glas evt. skyllet i atamon, kom derefter låg på.
  6. Opbevares på køl.

 

Tips!

  1. Husk at bruge en ren ske, hver gang du tager sambal oelek, så holder det bedre.
  2. Kan holde længe på køl, jeg har stadig lidt fra sidste år, og det er fint endnu.
  3. Kom altid lidt sambal oelek i af gangen og smag så til, du kan altid komme mere i.
  4. Brug weck sylteglas, da der ikke er nogen kringelkroge. Det gør dem nemme at rengøre og skolde.

 

sambal oelek

chili, hvidvinseddike,brun farin, hvidløg, løg, salt, farin

chili

weck sylteglas

sambal oelek

Gem

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hjemmelavet brombæreddike