Vindruegele

Jomfruhummerhaler med hjemmelavet krydderurte-aïoli

Jomfruhummerhaler er en fantastisk spise!

En jomfruhummer er født lyserød og bliver ikke først rød ved kogning ligesom hummere, krebs og rejer. Nogle hunjomfruhummere har noget grønt indeni hovedet, der bliver koralrødt, når den opvarmes – deraf navnet koral. Koralen er en lækker spise, så hvis du får fat i friske hummere så smid endelig ikke koralen ud. Frys koralen med lidt smør og brug det i en hummerbisque. Jomfruhummere kan have rogn under halen, som også kan spises.

Et par gange om året er vi så heldige at få fat på jomfruhummerhaler. Når det sker, tager vi en rigtig frådsemiddag og svineæder i hummerhaler. Jeg synes at en så lækker spise, skal nydes og fortjener, at man laver tilbehøret fra bunden. Denne gang blev det hjemmebagt brød og en krydderurte-aïoli. Ai betyder hvidløg og oli betyder olie, aïoli er altså en mayonnaise tilsat hvidløg. Aïoli kan bruges til mange ting, blandt andet fisk, skaldyr, på brød og den er også god til ovnbagte kartofler samt grøntsager. Hvis du kan få fat på jomfruhummerhaler så gå ikke glip af denne fantastiske spise.

 

Ingredienser:

Krydderurte-aïoli

3 – æggeblommer

1 – nip salt

1 tsk. – dijonsennep

2 spsk. – citronsaft

1 fed – hvidløg

10 – safrantråde ca.

2 dl. – neutral olie

1 potte – purløg

1 potte – dild

salt

peber

Tilberedning:

  1. Tag alle ingredienser frem, så de får samme temperatur. Dette er vigtigt, så mayonnaisen ikke skiller.
  2. Kom æggeblommer i en skål.
  3. Knus safran med lidt salt og kom i skålen.
  4. Pisk blommerne med safran og salt, til det er tykt og hvidt.
  5. Kom citronsaft, hvidløg og sennep i, pisk sammen.
  6. Tilsæt olien lidt ad gangen imens du pisker. Først dråbevis for at mayonnaisen ikke skal skille. Senere kan du komme mere og mere i.
  7. Når mayonnaisen er færdig, lækker og tyk, smages den til med salt, peber og citronsaft.
  8. Hak krydderurterne og rør dem i mayonnaisen.

 

Jomfruhummerhaler:

1 kg. – Jomfruhummerhaler til 4 pers.

2 fed – hvidløg

1 bdt. – persille

1 tsk. – sød chilisauce

olivenolie

salt

peber

Tilberedning:

  1. Skyl hummerhalerne.
  2. Du åbner kødet ved at klippe halerne langs maven på hummerhalen. Klip på hver side af maven så der kommer kød til syne.
  3. Læg hummerhalerne i en bradepande.
  4. Hak hvidløg og persille.
  5. Bland hvidløg, persille, sød chilisauce, olie, salt og peber.
  6. Kom lidt over hver hummerhale.
  7. Bag hummerhalerne ved 200 grader i 10 min.

Tips!

  1. Hvis du ikke vil have aïoli, udelader du bare hvidløg, og så har du en mayonnaise.
  2. Brug en hældeprop når du laver mayonnaise, så er det nemmere at dosere olien.
  3. Skal det være nemt, kan du købe en god mayonnaise og så tilsætte hvidløg, samt hvad du ellers vil have i.
  4. Husk at fjerne den sorte tarmstreng, der ligger langs ryggen af halerne.
  5. Pas endelig på at halerne ikke får for meget, så de ikke bliver tørre og kedelige.

 

hummerhaler,citron,hjemmebagt brød, krydderurteaioli

dild,purløg,olie,sennep,æggeblommer,salt,peber,citron,hvidløg,safran

krydderurte-aioli

jomfruhummerhaler,persille,sød chilisauce,salt,peber,olie

hummerhaler med krydderurter

hummerhaler,citron,hjemmebagt brød, krydderurteaioli

tomme hummerhaler

 

 

 

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vindruegele