Gratineret kartoffelmos med brunet smør

Boeuf bourguignon og gratineret kartoffelmos med brunet smør

Franske fristelser!

Er du fedtforskrækket, så skal du stoppe her, hvis ikke så læs bare videre. Boeuf Bourguinon eller på dansk Bøf Bourgogne er en af de store klassiske franske retter, som vi synes, er lidt overset. Det er en lækker ret med masser af smag og fylde, og bruger du gode råvarer samt lidt tid, får du en super lækker middag. Retten tager lidt tid at lave, for den skal stå og simre længe. Til gengæld behøver man ikke en af de dyre udskæringer for at lave denne ret. Man kan bruge bov, tyksteg, inderlår o.s.v. Den laves traditionelt med oksekød og bourgogne, men vi har valgt at bruge kalv og en argentinsk malbec, men du vælger bare det, du har og kan lide. Det er nok mest en vinterret, men en kold forårsdag er den nu også god. Vi håber, du kan lide vores version. Velbekomme!

 

Ingredienser:

1 – kalvebov/tykkam 1,5 – 2 kg.

3 spsk. – mel

250 g – bacon

3 – løg

3 fed – hvidløg

1/2 dl – cognac

5 – 6 – gulerødder

1 – laurbærblad

3 – kviste timian

2 – kviste rosmarin

6 – enebær

1 – oksebouillon terning

1 flaske – rødvin

vand

salt og peber

gastrik

klaret smør til stegning

smør til montering

Grøntsagsfyld:

15 – små skalotteløg

500 g – champignon

klaret smør

sukker

salt og peber

Tilbehør: Gratineret kartoffelmos med brunet smør

 

Tilberedning:

  1. Fjern sener/hinder og skær kødet i 4 cm lange strimler/tern.
  2. Skær bacon i små tern.
  3. Hak løgene i mellemstore tern og hvidløg i små stykker.
  4. Skær gulerødder i 2 cm stykker.
  5. Brun kødet i smør af flere omgange. Når du har brunet en portion, drysser du lidt mel udover og lader det stå lidt. Rør det derefter rundt og hæld det hele i en gryde og brun næste portion.
  6. Steg bacon og hæld det ned til kødet.
  7. Brun løg og hvidløg til de er let gyldne, hæld cognac ved, varm det op og flamber (Husk ikke under tændt emhætte). Hæld det i gryden.
  8. Tilsæt knuste gulerødder, knuste enebær, laurbær, timian og rosmarin.
  9. Krydder med peber og hæld rødvinen i. Lad den koge ind til sprutten er fordampet.
  10. Hæld vand på til alt er dækket og kom låg på. Lad det nu stå og småsimre i et par timer. Tag herefter låget af og lad det koge lidt ind.
  11. Pil skalotteløg, brun dem i lidt smør og drys lidt sukker over. Lad dem stege ca. 10 min. til de er gyldne og næsten møre, tilsæt salt og peber.
  12. Rens champignon og skær dem i kvarte. Sauter dem i lidt smør, tilsæt salt og peber.
  13. Monter saucen med smør, tilsæt løg, champignon og smag til med salt, peber og gastrik.

 

Tips!

  1. Du kan tilsætte en porre sammen med løgene og gulerødderne.
  2. Vil du have en tykkere sovs, og du ikke vil montere den, kan du jævne den.
  3. Jeg plejer at brune alt på en pande og så hælde det hele i en gryde efterhånden. Men du kan sagtens brune det i gryden.
  4. Imellem hver stegning/ bruning kan du evt. koge panden af med lidt vand.

 

BOEUF BOURGUIGNON OG GRATINERET KARTOFFELMOS MED BRUNET SMØR

kalvebov,bacon,skalotteløg,løg,gulerødder,champignon,salt,peber,mel,persille,rosmarin.oksebouillonterning,hvidløg,timian,laurbær,mel,cognac,rødvinløg,gulerødder,persille,hvidløg,rosmarin,timian,laurbær,kalvebov,kalvekødskalotteløg,råstegte skalotteløgBOEUF BOURGUIGNON OG GRATINERET KARTOFFELMOS MED BRUNET SMØR

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gratineret kartoffelmos med brunet smør