Hjemmelavet kantarelsmør

Fermenteret grønne tomater fra sommeren

Fermenteret grønne tomater til grillbordet!

 

Der er stadig gode grillaftener tilgode og så er det rart at have noget lækkert at bruge som grilltilbehør eller bare som snacks. De grønne tomater er plukket i starten af juli, tomaterne har nogle helt fantastiske farver og smager helt vildt godt.

Det er første gang jeg fermenterer, men det er bestemt ikke sidste gang, for jeg synes, det er en super fed måde at tilberede mad på. Foruden at det smager godt, er det også sundt. Hvis jeg havde en grøntsagshave som min mor eller andre haveejere, så ville jeg plante det hele til med grønt og bær, som der så skulle fermenteres.

Men med dette sagt så skal man have tålmodighed og være opmærksom på, at produktet hele tiden skal være dækket af væske. De fermenterede grønne tomater, smager ikke som man forventer, men lidt hen af grønne oliven. Man kan godt forhøje opskriften til mere, men reglen er 4,5% salt lage og 18-23 dage med hele tomater. Hvis de grønne tomater ikke er hele, kan man halvere tilberedningstiden.

 

Ingredienser:

200 g – grønne tomater

22,5 g – salt

1 stk. – vaniljestang

0,5 l – vand

20 g – sorte peberkorn

 

Tilberedning:

  1. Kog salt, vand, vanilje og peber op til en salt lage.
  2. Når saltet er opløst lad lagen køle ned til 20-30° C
  3. Skær tomaterne i halve stykker.
  4. Tag et RENT glas og skold det med kogende vand.
  5. Put de halve tomater i glasset.
  6. Hæld den lunkne saltlager over lagen og pres det ned med noget så tomaterne er under væsken.
  7. Lad tomaterne stå i 10-12 dage.

 

Tips!

  1. Du kan også bruge modne tomater, det er kun fantasien der sætter grænser.
  2. Jeg brugte en lille skål, som passede til glasset, men man kan også bruge et stykke kål, som også forbedrer fermenterings processen.
  3. Saltlagen på 4,5% er standard for denne opskrift, men krydderierne kan man udskifte.

 

Fermenteret grønne tomater

Fermenteret grønne tomater Fermenteret grønne tomater Fermenteret grønne tomater Fermenteret grønne tomater Fermenteret grønne tomater

2 kommentarer

  • Hanne

    Hej – meget inspirerende opskrift. Men jeg tjekkede et par andre opskrifter, og kan ikke forstå, hvordan du kan få 0,5 l vand og 10 g salt til at give en 4,5% saltlage. (det må skulle være 22,5 g salt til 0,5 l – svarende til 45 g pr liter). Men tak for opskriften alligevel. Lykkedes det med 10 g salt? For så er det jo mere velsmagende, så giv gerne lyd, hvis det gjorde 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Smagsløgene

      Hej Hanne,

      Mange tak for interessen, fedt du har sprunget ud i dette projekt! 👍

      Du har fuldstændig ret at 4,5% burde være 45 g salt til 1 liter vand! Det er en taste fejl. 😫

      Men med dette sagt var de også ret salte så du kan sagtens nøjes med 20 g til 0,5 l vand!

      Indlægget er rettet og tak for din fine kommentar Hanne!😍

      Venlig hilsen
      Gitte og Dennis Hauge

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hjemmelavet kantarelsmør