Rørt tatar

Frisk rygeost med fennikel

Rygeost en gammel tradition!

Rygeost er en ægte dansk ost, som som man har lavet i århundreder, men den er især kendt fra Fyn. Rygeost er en friskost, som består af syrnet mælk, der bliver drænet, tilsmagt og tilsidst røget. Rygeost kan bruges til mange ting, som traditionelt pålæg med radiser og purløg, på en kartoffelmad, den kan bruges i dressinger og rigtig mange varme retter. Den er nem at lave, men tager lidt tid. I denne udgave er der fennikel frø i, men hvis du hellere vil have kommen i, gør du bare det. Jeg har ikke røget min ost så meget, da den skulle bruges i en ret, hvor røgen ikke skulle være for gennemtrængende.

 

Ingredienser:

1½ l – sødmælk

1½ dl – kærnemælk

1 tsk – salt

1 tsk – citronsaft

evt. osteløbe

2 tsk. – fennikelfrø

1 stor håndfuld bronzefennikel

havrehalm eller rughalm

 

Tilberedning:

  1. Kom mælk, kærnemælk, salt og citronsaft i en gryde og opvarm til ca. 45°C.
  2. Lad blandingen stå tildækket på køkkenbordet til næste dag.
  3. Hæld blandingen i et dørslag med et klæde i og sæt en skål under til vallen.
  4. Sæt den i køleskabet til afdrypning i et døgn.
  5. Hvis du vil have fennikelfrø i så rist dem lidt på en pande.
  6. Smag på osten om den skal have mere salt, hæld fennikelfrø i og rør så den bliver lidt cremet.
  7. Kom osten tilbage i dørslaget eller hvad du vil ryge den i.
  8. Tænd op for halmen og lad der komme godt gang i det, læg bronzefennikel oven på for at kvæle ilden så der kommer kraftig røg og ryg osten til den er lysebrun. Halmen må ikke komme over 85°C.

Tips!

  1. Vil du ikke have osten så fed, kan du bruge skummetmælk.
  2. Du kan bruge andre urter, f.eks. brændenælder.
  3. Brug arbejdshandsker når du har med ild at gøre.

 

rygeost

sødmælk,kærnemælk,salt,fennikel,citronsaft

friskost

rygeost

rygeost

rygeost

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Rørt tatar