De Librije - 3 stjernet Michelin restaurant

Vindolmere

Dolmere – mad i svøb!

Har du vin i drivhuset eller haven? Så hæng med her og se, hvordan du kan bruge vinbladene, for de kan nemlig spises, når de er blancheret. Jeg har valgt at lave en arabisk inspireret udgave af vindolmere. Dolmere er noget, man kender fra mange lande. I Danmark er det kåldolmer, men i Grækenland og de mellemøstlige lande er det vindolmere. Dolmere stammer da også derfra, og ordet dolma er tyrkisk og betyder fyld. Og det er jo lige netop, hvad en dolmer er: blade med fyld. Det skal være de unge friske blade, man bruger. Vores vin havde lavet lange ranker med fine lyse blade, og da den alligevel skulle klippes, tænkte jeg, at det kunne være sjov at bruge bladene.

Når du skal lave vindolmere, går der en del blade til. Jeg klippede først 45 blade, men det var ikke nok, så jeg måtte hente endnu en portion. Og det endte med, at jeg brugte næsten 70 blade. Ud af den portion fars jeg lavede, blev der 46 stk. vindolmere. Jeg har brugt et krydderi, man kalder det 7 krydderi. Det er en arabisk krydderiblanding, hvor der altid er mindst 7 krydderier i, f.eks. kan det være allehånde, kanel, ingefær, peber, laurbærblade, kardemomme og spidskommen. Vindolmere kan bruges som forret, hovedret og til buffet.

 

Ingredienser:

60-70 stk. – friske vinblade

vand

2 tsk. – groft salt

500 g – kalvefars

2 – store løg

3 fed – hvidløg

2 dl – grødris

1 spsk. – 7 krydderi

1 tsk. – paprika

1 tsk. – spidskommen

½ tsk. – sukker

1 ds – tomatpure 140 g

1 lille bdt. – mynte

1½ tsk. – groft salt

sort peber

0,75 dl – olie

1 – citron

2 dl – vand

 

Tilberedning:

  1. Skyl vinbladene, og klip stilken af.
  2. Sæt vand i kog, og kom saltet i.
  3. Blancher bladene i 2 min., til de forandrer farve. (hold dem under vandet, eller vend dem)
  4. Kom bladene i koldt vand, og dryp dem så godt af.
  5. Hak løg, hvidløg og mynte fint.
  6. Brun kødet i lidt olie, tilsæt så løg og hvidløg, og lad det hele stege lidt.
  7. Kom ris i med krydderier, og lad det stege med et par minutter. (bemærk risene er rå)
  8. Tilsæt tomatpure og mynte.
  9. Lad det køle af.
  10. Dæk bunden af din gryde med vinblade.
  11. Bred et vinblad ud på bordet med bagsiden opad. (bemærk: bladene må ikke være for våde)
  12. Læg en lille skefuld farsblanding lige over, hvor stilken har været.
  13. Bøj de nederste ender op om farsen. (se billede 6)
  14. Bøj siderne ind over, og rul dolmeren fast.
  15. Læg dem tæt i gryden med lukningen nedad.
  16. Har du flere lag, skal du lægge vinblade imellem.
  17. Afslut med et lag vinblade.
  18. Pres saften af citronen.
  19. Hæld citronsaft, olien og vandet over bladene. (vandet skal nå næsten op over dolmerne)
  20. Kom en tallerken eller lignende på som pres, og læg låg på.
  21. Bring det hele i kog, og skru ned, når det koger. Nu skal det simre i ca. 50 min., til risene er nok.
  22. Du kan spise dem lune eller helt kolde.
  23. De kan sagtens holde 3 – 4 dage på køl.

 

Tips!

  1. Har du ikke vinblade, så kan du sagtens bruge vinblade i saltlage. (skyl dem godt, for at få saltet af)
  2. Vinblade kan købes i de fleste butikker, der forhandler varer fra mellemøsten.
  3. Server med fladbrød, en stor skål salat og en dressing af cremefraiche, rørt med citronsaft, lidt revet løg, hvidløg, persille, salt, peber og et drys sukker.

Vindolmere

Vindolmere

Vindolmere

Vindolmere

Vindolmere

Vindolmere

Vindolmere

Vindolmere

Vindolmere

Vindolmere

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

De Librije - 3 stjernet Michelin restaurant