Et besøg på Restaurant Llama

Oprydningsbrød

Lækkert oprydningsbrød af rester!

Jeg kan godt lide at reducere madspild, og bruge så meget jeg kan, så der ikke går noget til spilde. Derfor er jeg glad for det her oprydningsbrød, der er nemt at lave. Man kan få gavn af gammelt brød, ryddet op i køleskabet og brugt diverse melrester. Det er et oprydningsbrød, så det er lavet af rester, men det er altså ikke lavet af mad, der er for gammelt og dermed fordærvet, men rester der ikke længere er synderlige spændende at spise, som de er.

Til oprydningsbrødet kan man bruge både gammelt rugbrød og hvidt brød. Af væske kan man bruge alle mulige sjatter fra køleskabet, og man må gerne blande. Det kan være A-38, ymer, yoghurt, creme fraiche, en sjat mayonnaise, øl og hvidvin. Det søde indslag kan også varieres alt efter, hvad man har. Det kan både være sirup, sukker, ahornsirup, maltsirup og agavesirup. Af mel er det bedst, at halvdelen er hvedemel, så dejen hæver optimalt. Man kan sagtens bruge mindre, men så skal man bare vide, at brødet ikke hæver så meget, da glutenindholdet ikke er så højt. Man kan bruge mange forskellige slags mel, og man kan også sagtens blande flere slags sammen. Man kan bruge f.eks. grahamsmel, sigtemel, speltmel og durummel. Husk, at nybagt brød er virkelig lækkert til varm suppe. Jeg kan fx anbefale denne lækre svampesuppe, som vi har lagt på bloggen for nyligt.
Jeg håber, du får glæde af både opskriften og duften af nybagt brød i dit hjem.

 

Ingredienser:

300 g – gammelt rugbrød/hvidt brød

5 dl – væske (ymer/yoghurt/kærnemælk/øl/hvidvin/sur fløde)

3 dl – iskoldt vand

25 g – gær

1 spsk – sirup/sukker/akaciehonning/ahornsirup/maltsirup

1 spsk – groft salt

600 g – mel (300 g hvedemel + 300 g f.eks. grahamsmel/sigtemel/speltmel/durummel og gerne en blanding)

 

Fremgangsmåde:

  1. Skær brødet i små tern.
  2. Kog brødet op med den valgfri væske, og lad det simre i ca. 10 min.
  3. Mos eller blend brødblandingen, til den er fin og ensartet uden klumper.
  4. Hæld 3 dl iskoldt vand i, og rør rundt.
  5. Kom sirup, gær og 1 spsk. vand i en røreskål og rør/mos, til det bliver flydende.
  6. Tilsæt den fingervarme grødblanding, og kør på røremaskinen i 5 min.
  7. Rør saltet med.
  8. Tilsæt melet af to omgange, og lad røremaskinen køre i 10 min. Skrab kanterne et par gange.
  9. Dejen skal være som en meget tyk grød.
  10. Dæk dejen til, og lad den hæve i 30 min.
  11. Hæld dejen i to smurte forme på 2 l, dæk formene til, og lad det hele hæve 1 time.
  12. Sæt en skål med vand i ovnen, og tænd den på 220° C.
  13. Drys mel over brødene, og sæt dem i ovnen.
  14. Bag brødene i 15 min, skru så temperaturen ned til 200° C., og bag videre i 30 min.
  15. Tag brødene ud af formene, og lad dem køle af på en rist.
  16. Velbekomme!

 

Tips!

  1. Brug en kartoffelmoser til at mose brødblandingen.
  2. Hvis brødmassen ikke bliver lunken hurtig nok, kan man sætte gryden i koldt vand.
  3. Når du kommer dejen i forme, kan du med fordel dyppe en dejskraber i vand til at glatte dejen med.
  4. Du kan skære brødet i tern og fryse det, til du en dag vil bage.

 

Oprydningsbrød

Oprydningsbrød

Oprydningsbrød

Oprydningsbrød

Oprydningsbrød

Oprydningsbrød

Oprydningsbrød

Oprydningsbrød

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

:lion: 
:grinning: 
:grin: 
:joy: 
:smiley: 
:smile: 
:sweat_smile: 
more...
 
 

Næste indlæg

Et besøg på Restaurant Llama