Rejemad med vagtelæg og ramsløgsmayonnaise

Knoldselleri bagt i Römertopf med ramsløgssmør

Knoldselleri, ramsløg & æble – roden til at godt!

Hvad skal vi have til middag? Ja, det er det evigt tilbagevendende spørgsmål. Jeg gør tit det, at jeg ser, hvad vi har, og så prøver jeg at lave mad ud fra det. Med flere knoldselleri i køleskabet og haven fyldt med ramsløg, blev det et naturligt udgangspunkt for aftensmaden. Jeg har før lavet saltbagt selleri, men ville denne gang prøve, om den ikke kunne laves i min Römertopf, og ramsløgene kunne jeg så lave noget sauce af.
Det blev til Knoldselleri bagt i Römertopf med ramsløgsmør, og det blev faktisk ret godt. Bortset fra at sellerien skal have et par timer, så er det virkelig nemt og hurtigt at lave. Jeg serverede små nye kartofler og koteletter til, men det kan serveres til mange andre ting – f.eks. hakkebøf og frikadeller. Jeg brunede og krydrede koteletterne, kom dem i et fad, hældte stegefedtet og en sjat vand ved, og så kom de i ovnen med sellerien de sidste 30 minutter .

En Römertopf er en stegeso, og en stegeso kan være lavet af ler, støbejern, glas osv., og så er der låg til. En Römertopf er lavet af ler, og hvad kan man så bruge den til? Jo, man kan langtidsstege i den, for så får man lækkert saftigt og mørt kød (oksesteg, nakkefilet, lam, kylling osv.). Man kan også koge og bage i den, og man får de lækreste sprøde og saftige brød, når man bruger den. Kommer man f.eks. en oksebov  i stegesoen med rodfrugter og krydderurter, hælder væske i (vin, øl, vand, most eller bouillon), lægger låg på, sætter den i en kold ovn og tænder den på 150 – 200° C., så kan den stå der og hygge sig til stegen er mør. Det tager et par timer, alt efter hvad der er i. Imens gælder det så bare om at nyde både duft og smag, der er suveræn.

 

Ingredienser:

1 – knoldselleri

1 spsk. – olivenolie

2 spsk. – groft salt

1 dl – vand

150 g – smør

1 – zittauerløg

10 stk – ramsløgsblade

2 stk. – æbler

1 spsk. – citronsaft

½ tsk – dijonsennep

½ tsk. – worchestersauce

salt og peber

 

Fremgangsmåde:

  1. Fyld din Römertopf med vand. (Både bund og top)
  2. Skrub sellerien godt med en stiv børste, og hvis der er steder, den er meget beskidt, så skær det evt. af.
  3. Smør Römertopfen ind i olie, og fordel saltet godt på sellerien. (Det er nemmest med hænderne).
  4. Hæld vandet fra Römertopfen, læg sellerien i, og hæld 1 dl vand ved.
  5. Læg låg på, og sæt i ovnen ved 200° C. i ca. 2 timer. (Afhænger af størrelsen på selleri og ovnen).
  6. Tjek henad vejen, om det er nok, eller om der skal lidt mere vand ved.
  7. Kom smør i en kasserolle, og lad det simre, til det får lidt farve.
  8. Skær løget i små tern, hæld dem ned til smørret, og lad det simre lidt med.
  9. Hak ramsløg fint.
  10. Skræl æblerne, og skær dem i små tern.
  11. Kom æblerne i en skål, og vend dem med lidt citronsaft og et drys sukker.
  12. Hæld ramsløg i gryden, og lad det hele stege lidt.
  13. Kom æbletern, citronsaft, dijonsennep, Worcestershire Sauce og lidt salt og peber ved.
  14. Lad så det hele stege lidt.
  15. Smag, om der skal mere dijonsennep, Worcestershire Sauce, salt og peber i.
  16. Tag sellerien ud, skær i tykke skiver, og server med saucen.

 

Tips!

  1. Hvis du ikke kan skaffe ramsløg, kan du bruge hvidløg.
  2. Du kan bruge en anden stegeso end Römertopf eller en ovnfast skål med låg.
  3. Du kan servere sellerien hel. Skær toppen af, og hæld evt. lidt sauce over.
  4. Du kan sagtens bruge andre krydderier.
  5. Brug en færdig og frossen ramsløgsmør. Smelt den, så går det hurtigt.

 

knoldselleri

knoldselleri

knoldselleri

knoldselleri

knoldselleri

knoldselleri

knoldselleri

knoldselleri

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

:lion: 
:grinning: 
:grin: 
:joy: 
:smiley: 
:smile: 
:sweat_smile: 
more...
 
 

Næste indlæg

Rejemad med vagtelæg og ramsløgsmayonnaise