Gulerodskage med et twist der fjerner enhver form for uhygge

Æblesmør, eller som vi kalder det: æblecreme

Æblesmør er blødt og sødt tilbehør!

Æblesmør er en gammel kending, som jeg lavede meget, da mine børn var små. I min gamle opskrift hedder det æblecreme, men jeg kan se, at det i dag bliver kaldt æblesmør. Hvorfor det hedder æblesmør, ved jeg ikke, for der er ikke smør i. Men måske er det fordi, at det er blødt som smør og smørbart. Uanset hvad det hedder, så var det ihvertfald altid et hit ved mine børn, især på pandekager. Derfor tænkte jeg, at jeg ville lave æblesmør, for at se om det ville få samme succes hos mine børnebørn. I den gamle opskrift skulle der rigtig meget sukker i, men jeg har taget en hel del af mængden.
Æblesmør kan bruges til mange ting, som nævnt er det rigtig godt til pandekager, men det er også virkelig godt på en ostemad eller på grød og ymer. Det kan også bruges som tilbehør til kødretter. Jeg bruger ikke atamon, men skyller glassene i lidt alkohol, og skal det gemmes længe, henkoger jeg glassene. Jeg har kun lavet en lille portion æblesmør, men man kan sagtens gange opskriften op, for den bliver kun bedre med tiden.

Hvis du har mange æbler, skulle du også prøve at lave vores bagte knoldselleri med ramsløg og æbler. Du kan skifte ramsløg ud med hvidløg.

 

Ingredienser:

1 kg – æbler

350 g – rørsukker

1,5 dl – æblecider, æblemost eller vand

1 spsk – figenbalsamico

½ – vaniljestang

1 stk – kanelstang

½ tsk – stødt kanel

 

Fremgangsmåde:

  1. Vask æblerne, og fjern stilk og blomst.
  2. Skær æblerne i mindre stykker, og kom dem i en gryde med figenbalsamicoen og vandet/æblecider/most.
  3. Kog til æblerne er helt bløde og møre (ca. 30-40 min afhængig af æblesort.
  4. Mos æblerne igennem en si, eller brug en fransk puremølle (også kaldet food mill).
  5. Kom mosen tilbage i gryden, og tilsæt sukker, vaniljestang, kanel og kanelstang (hvor meget sukker afhænger af æblesorten).
  6. Lad mosen stå og småkoge med låget halvvejs på, til den er blevet fint tyk i konsistensen. Det tager nogle timer (rør indimellem, så det ikke brænder på).
  7. Smag til undervejs, om du vil have mere sukker i.
  8. Du kan sætte en lille tallerken på køl med 1 tsk mos, hvis den ikke flyder sammen, når du trækker en finger igennem, er den færdig.
  9. Hvis du vil have atamon i, er det nu (for henkogning se tips).
  10. Hæld på rengjorte og skoldede glas.

 

Tips!

  1. Du kan komme andre krydderier i som ingefær, kardemomme og stjerneanis.
  2. For længere holdbarhe:  kom glassene i ovnen ved 100 °C i 15 min, eller til det bobler fint, der skal lidt vand i bradepanden. Du kan også gøre det i en gryde med en karklud i bunden, glassene i og så vand til det dækker. Når vandet koger, giver du dem 10-15 min. (glassene må ikke røre hinanden). Nu kan æblesmørret holde meget længere.

 

Æblesmør

Æblesmør

Æblesmør

Æblesmør

Æblesmør

Æblesmør

Æblesmør

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gulerodskage med et twist der fjerner enhver form for uhygge