Juleflæsk med sennepscreme, rødbede-bromærsalat og knas

Flæsk på den fede måde!

Juleflæsk er en ret, der vækker minder. Det er nemlig en ret, vi altid fik til julefrokost ved vores bedste. Jeg har tit lavet den, for den er nem at lave og smager godt. Kogt flæsk lyder måske lidt klamt, men når det er blevet koldt, smager det forrygende med stærk sennep og syltede rødbeder, som forøvrigt er det traditionelle tilbehør. Jeg vil foreslå, at du går efter kogeflæsk med meget kød, og knap så meget fedt. Juleflæsk kan spises både som en del af en frokost og alene, men det er også godt i madpakken. Jeg ved faktisk ikke, hvad det hedder rigtigt, men i vores familie har det altid heddet juleflæsk. Jeg har prøvet at lave en anderledes juleflæsk, stadig med sennep og rødbede, men med et par nye tiltag. Jeg håber, du kan lide min version. Kom gerne med tilbagemelding om, hvad du synes.

Juleflæsk tager lidt tid at lave, da det skal ligge på køl et par dage. Men det er meget nemt at lave, så lad dig ikke afskrække af tiden. Ifølge min mor fik de altid  i hendes barndomshjem flæsket med stuvet hvidkål. Spiser du juleflæsk med andet tilbehør, så vil vi meget gerne høre om din tradition.

Hvis du vil have mere inspiration til julefrokostbordet, så se vores opskrift på stegt pindsvin her (og husk: det er ikke et ægte pindsvin, det er bare navnet på retten ;-)).

 

Ingredienser:

1 kg – mager kogeflæsk uden ben

Kogelage:

4 tsk – groft salt (2 tsk pr liter vand)

2 l – koldt vand

1 – stort løg

1 fed – hvidløg

2 – laurbær blade, friske eller tørrede

½ tsk – hele peberkorn

1 stk – stjerneanis

6 stk – hele nelliker

Saltlage:

2 spsk  – brun farin

1½ dl – groft salt

1½ l – vand

2 spsk – eddike

Rødbedesalat:

5oo g – rødbeder

vand

groft salt

400 g – brombær

1 dl – sukker

0,75 dl – balsamicoeddike

1 tsk – groft salt

lidt friskkværnet peber

Sennepscreme:

1 dl – cremefraiche 18 %

2 spsk – dijonsennep

2 spsk – grov sennep med hele sennepsfrø i

1 spsk – akaciehonning

½ bøtte – purløg eller et lille bundt

groft salt

friskkværnet peber

Pynt:

Rødløg i tynde skiver og friske brombær

 

Fremgangsmåde:

Juleflæsk:

  1. Kom flæsket i en gryde med det kolde vand.
  2. Bring det i kog, og skum for urenheder.
  3. Skær løget i både, og del hvidløget i to.
  4. Kom alle ingredienser i, og lad det simre med låg i ca. 1½ time (mærk om kødet er mørt med en kødnål).
  5. Imens laver du saltlagen.
  6. Kom salt og farin i en skål, og hæld ½ l kogende vand over.
  7. Rør til salt og sukker er helt opløst.
  8. Fyld op med koldt vand og eddike.
  9. Lad kødet køle ned i kogeladen ½-1 time.
  10. Læg flæsket i skålen med saltlage.
  11. Læg en tallerken eller andet over for at presse/holde kødet under lagen, og kom låg på.
  12. Sæt på køl i to døgn.

Tilbehør:

  1. Tænd ovnen på 150 °C.
  2. Start med at skære sværen af flæsket (læg flæsk på køl igen).
  3. Hvis der er meget fedt, så skær det fra.
  4. Skær sværen i mindre stykker, og læg på en bageplade.
  5. Drys med groft salt, og sæt dem i ovnen 1 time –  1½ (alt efter hvor små stykkerne er).
  6. Læg på køkkenrulle, og køl af.
  7. Kog rødbederne i letsaltet vand 45 – 60 min. (afhængig af tykkelse). De må ikke koge ud, der skal være bid i.
  8. Læg dem i koldt vand.
  9. Kom brombær i en gryde med sukker, eddike, salt og peber.
  10. Lad gryden stå på lavt blus, til brombærrene danner væde.
  11. Skru så op, og lad det småkoge i ca. 30 min, til det er en temmelig tyk marmelade.
  12. Smag om der mangler sur eller sødt, og tilsæt evt. mere eddike eller en sjat akaciehonning.
  13. Lad det køle helt af.
  14. Fjern skindet på rødbederne, og tør dem.
  15. Riv rødbederne groft, og kram dem, så der bliver frigivet væde.
  16. Hæld væden fra, og bland med brombærmarmeladen.
  17. Smag om der mangler syre, sødt og salt, der skal være en sursød balance.
  18. Rør cremefraiche med sennep, honning, purløg, salt og peber.
  19. Server juleflæsket med sennepscreme, rødbedesalat, rødløg og flæskesvær.

 

Tips!

  1. Kødet og tilbehøret kan laves flere dage i forvejen.
  2. Kødet kan laves og fryse.
  3. Har du ikke tid nok, kan du droppe sennepscreme og bruge dijonsennep.

 

Juleflæsk

Juleflæsk

Juleflæsk

Juleflæsk

Juleflæsk

Juleflæsk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *