Ramsløgssalt det grønne drys

Salt skal der til!

For mange år siden da vores børn var små og vi skulle holde ferie, ville vi også gerne have noget lækkert at spise. Men da pengene også var små, måtte jeg være opfindsom for at finde på nem og billig mad. Så jeg tænkte, at jeg måtte kunne lave noget af mine krydderurter i haven og da vi samtidig havde vores egne høns, kom ideen med at lave krydderurtesalt. Dengang var det ikke så almindeligt at lave som i dag. Men både mand og unger var vilde med saltet på det blødkogte æg, så jeg fik at vide, at jeg godt kunne lave mere og siden har jeg hvert år lavet mange forskellige slags. Det første jeg starter året med er ramsløgssalt og så laver jeg forskellige slags krydderurtesalt henad sommeren. Ramsløgssaltet er rigtig god til æggeretter, men kan selvfølgelig bruges til mange andre ting, ja alt mad man kunne tænke sig lidt hvidløgs smag i.

Da jeg startede med at lave krydderurtesalt, hældte jeg det i en aflang flad plastikbeholder, dækkede det til med et viskestykke og placerede det på en varm radiator eller i havestuen og så rørte jeg rundt i det, når jeg gik forbi. Men jeg fik på et tidspunkt en dehydrator til at tørre svampe på og siden har jeg tørret saltet derpå. Du kan også tørre det i ovnen ved lav temperatur. Lav bare en god stor portion nu du er igang, for det kan holde længe. Og det er lige nu, du kan finde ramsløg i skoven, hvis du ikke er så heldig at have det i haven. Pas på at du ikke forveksler ramsløg med høsttidløs og liljekonvaller, da de er giftige. Alle dele på ramsløg har en kraftig duft, der minder meget om hvidløg, den indeholder også alliin og allicin som hvidløg og har de samme sunde egenskaber. Så husk hvis du ikke kender ramsløg så duft til bladene og se om det lugter af hvidløg for at være sikker.

 

Ingredienser:

50 – 100 g – ramsløgsblade

2 dl – groft salt

 

 1. Skyl og tør ramsløgene hvorefter du klipper dem i mindre stykker (gør det nemmere at blende dem).
 2. Blend ramsløgene til nogenlunde ensartet.
 3. Kom saltet i og blend sammen med ramsløgene.
 4. Fordel blandingen på tørrebakker, bageplader eller fade, alt efter hvordan du tørrer saltet.
 5. Kom dem i en dehydrator og tør ved 40°C. i ca. 5 – 6 timer (alt efter hvilken dehydrator man har og hvor småt det er skåret).
 6. Uanset tørremetode så skal du røre i saltet indimellem, så det ikke klumper og lettere tørrer.
 7. Tør til det er helt tørt og knaser imellem fingrene.
 8. Køl saltet ned og hæld på tætsluttende glas.

 

Tips!

 1. Blend eventuelt saltet igen inden det hældes på glas.
 2. Kan tørres i ovnen ved ca. 50°C.
 3. Som tommelfingerregel, bruger jeg dobbelt så meget salt som urter.
 4. Du kan også komme chili, citronskal og andre krydderurter i.
 5. Du kan spise både blade, løg og blomster af ramsløg.

 

færdig ramsløgsalt,æg

ramsløg,saltramsløgbladehakket ramsløgramsløgsalttørret ramsløgsaltfærdig ramsløgsalt,æg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *