Stop madspild – kirsebærvin


Kirsebærvin til kirsebærsauce i det salte køkken!

“Stop madspild-kirsebærvin” er første indlæg i en serie om madspild, som vi glæder os til at dele med jer. Her på smagsløgene elsker vi god mad, men vi hader madspild. Når man laver meget mad, vil der altid være rester af råvarerne eller af det tilberedte mad, for man kan ikke ramme helt spot on hver gang. Vi synes det er fedt, hvis man kan bruge alt og spare både på pengepungen, resurser og naturen. Så vi har lavet en kategori, der hedder stop madspild, her vil vi lægge vores tips og ideer til, hvordan man kan bruge og genbruge rester.

Vi lægger ud med ideer og en opskrift på, hvordan du kan få brugt resterne af din kirsebærvin. 1. Du kan fryse vinen til senere brug. 2. Panna cotta med blide kys. 3. Du kan lave en gele, som er god på ost eller ovenpå kager og desserter. 4. Lave syltet frugt i kirsebærvin og servere med vaniljeis. 5. Rodfrugter i ovnen med krydderurter. 6. Kog kirsebærvinen ind til en sirup (evt. med krydderier), og kom ristede nødder/mandler i. 7. I syltede rødløg.
Desuden kan du lave en kirsebærsauce, altså ikke den traditionelle til risalamanden, men en brun sauce i det salte køkken. Vi har brugt de grøntsager, vi lige havde, men du kan sagtens bruge andre grøntsager. Vi har også kommet tørret porretoppe i, men har du friske, så brug endelig dem. Brug i det hele gerne af, hvad  du har af både friske og tørrede løg og grøntsager. Om du har lidt eller meget kirsebærvin, så brug det du har. Vi havde også en rest fløde fra fryseren, som kom i til sidst, men du kan også runde af med iskolde smørtern. Kan serveres til en god bøf eller andebryst.

 

Ingredienser:

smør eller olie

2 stk. – mellemstore rødløg

2 stk. – gulerødder

2 fed – hvidløg

1 stk. –  porre, eller tørret porretoppe (se tips)

1 lille buket – frisk timian

1 stk. – laurbær blad, frisk eller tørret

½ tsk – hele peberkorn

1 tsk -urtebouillon (se opskrift her)

1 drys – allehånde

5 dl – kirsebærvin

2 dl – kalvefond

2 dl – fløde (eller hvad du har)

Worcestershire sauce

gastrik (se opskrift her)

groft salt

lidt friskkværnet peber

evt. kulør

Fremgangsmåde:

  1. Skær de rene grøntsager i tern.
  2. Brun grøntsagerne godt i lidt smør/olie.
  3. Kom timian, porretoppe, peberkorn, laurbærblade og allehånde i.
  4. Hæld kirsebærvinen i, og lad det koge ind, til det er halveret.
  5. Tilsæt kalvefond, og lad det simre – gerne i et par timer.
  6. Når saucen er kogt ind, sigter du den gennem en finmasket si. Hæld derefter saucen tilbage i gryden.
  7. Du kan nu montere saucen med kolde smørtern eller springe til næste trin.
  8. Hæld fløden i, og kog godt igennem, jævn evt. med lidt maizena.
  9. Smag saucen til med Worcestershire sauce, gastrik, salt og peber.
  10. Hvis du vil have kulør i, så er det nu, ellers er din sauce klar til servering.

Tips!

  1. Når du gør porre rene, så smid ikke resterne/toppene ud. Du kan fryse dem eller tørre dem. De tørrede kan holde meget længe.
  2. Bruger du frossen fløde, så rør den op med lidt maizena, så saucen ikke skiller.

 

Stop madspild-kirsebærvin

Stop madspild-kirsebærvin

Stop madspild-kirsebærvin

Stop madspild-kirsebærvin

Stop madspild-kirsebærvin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *